
Fläskytterfilé i sockerkaksform med lingon

Det finns något magiskt som händer när du tar en fläskytterfilé, lägger den i en sockerkaksform och häller över en sås av grädde, lingonsylt och soja. Ungefär 90 minuter senare kommer du ut ur köket med en rätt som får alla att säga "Wow, det här gjorde DU?" Och det bästa? Det är faktiskt helt enkelt.
Den här rätten blev viral på nätet för ett par år sedan, och det finns en bra anledning. Den är perfekt för både någon som precis börjat laga mat och för erfarna kockar som vill imponera på gäster utan att slita ut sig. Det handlar om att låta ugnen göra jobbet åt dig.
Vad gör den här rätten så magisk?
Hemligheten ligger i vetenskapen. Fläskytterfilé är den biten av grisen som lätt blir torr och seg om du inte är försiktig. Men när du stänger in den i en form tillsammans med en fuktig sås sker något underbart vätskan gör att köttet blir saftigt medan det långsamt blir mört i den varma ugnen.
Lingonsylten, grädden och sojan är inte bara slumpade ingredienser (visst verkar det konstigt på pappret?). De arbetar tillsammans. Lingonen ger syrlig sötma. Grädden ger richness. Sojan ger salt och djup. Tillsammans skapar de en balans som är typisk för svensk husmanskost rätten som aldrig blir oldaterad.
På Facebook och Instagram ser man det samma mönster om och om igen. Människor skriver "Åh min Gud, vad var DET gott!" eller delar bilder med texten "Världens enklaste middagsrätt". En mamma skrev att hennes tonåringar faktiskt ATE det utan att klaga. Det säger något.
Från köp till perfekt middag - steg för steg
Börja med rätt köttkvalitet. Gå till slaktardisken eller välj ett märke utan konstiga tillsatser. Du vill ha naturlig fläskytterfilé, inte något som är uppsprängd av vatten och soja.
Putsa köttet. Ta bort tunna hinnor och överflödigt fett med en vass kniv. Det tar fem minuter och gör stor skillnad.
Bryn eller bryn inte. Det är valfritt men rekommenderas. Värm olja i en panna och bryn köttet snabbt på alla sidor. Du vill ha en fin gyllene yta. Det tar bara en minut per sida. Det är inte för att koka det det är för smak och utseende.
Gör såsen. Blanda 2 dl grädde, 4 msk lingonsylt, 2 msk soja och 2 dl nötbuljong i en skål. Rör ordentligt så att lingonsylten löser sig. Klart.
Lägg allt i formen. Använd en avlång sockerkaksform eller brödform. Lägg köttet där. Häll såsen över. Det är allt.
Ugn på 175 grader i cirka 90 minuter. Stäng dörren och gå härifrån. Om du har en köttermometer och det är verkligen värt att köpa en ska köttet nå 68 70 grader inuti. Då är de perfekt. Saftigt, mört, inte torrt.
Få ännu mer ut av rätten - tips och varianter
Tillbehör som fungerar. Ris är klassiker. Eller potatis helst någon fin rostad potatis eller smetad potatis. Och en enkel grön sallad gör rätten komplett. Dill och gurka passar också utmärkt.
Vill du ha kick? Några kockar blandar in lite sambalsås i grundsåsen. Bara en tesked. Det ger värme utan att förstöra originalsmaken. Prova om du är lite äventyrlig.
Extra god sås. Efter att köttet är klart kan du ta upp det och förvara det varmt under folie. Häll skyn genom en sil och koka upp den i en panna. Blanda 1-2 tsk potatismjöl med lite kallt vatten och rör in det. Då blir såsen tjockare och ännu godare (nästan som på en fin restaurang, helt ärligt). Perfekt till risen.
Vad är skillnaden på ytterfilé och vanlig fläskfilé? Ytterfilén är en kotlettrad utan ben. Fläskfilén är en annan bit, mer mör och dyrare. För den här rätten behöver du ytterfilén den blir saftigt på rätt sätt i sockerkaksformen.
Vanliga misstag. Det största är att ta ut köttet för tidigt eller för sent. För tidigt blir det knappt genomstekt. För sent blir det torrt. En köttermometer löser det helt. Det andra misstaget är att inte putsa bort hinnorna då blir det seg. Tredje misstaget är att använda för lite sås. Fyll formen ordentligt. Köttet behöver vätskan.
Det finns folk som lägger i champinjoner eller lök i formen. Det fungerar också. Experimentera. Rätten tål det.
Nu är det dags att prova den här rätten själv. Det spelar ingen roll om det är fredagsmiddag och du vill imponera på familjen, eller om du bara vill ha något enkelt och gott på vardagen. Fläskytterfilé i sockerkaksform med lingon är rätten som aldrig brister. Den är som en säker hamn i köket något som nästan alltid blir bra. Och när det väl är klart och du tar ut det från ugnen och doften träffar dig? Då förstår du varför så många älskar den här rätten. Gör den snart.
