Vad kan du laga med det du har i kylskåpet

Vad kan du laga med det du har i kylskåpet

Viktor Lindström
Viktor Lindström
6 november 2025

Vad gör man när kylskåpet är fullt av grejer man inte vet vad man ska göra med? Här är ditt kylskåp ger svaret. Det är ett matlagningsprogram där en kock går in i någons kylskåp, hittar random ingredienser och skapar något helt fantastiskt. Och de roliga är att du kan göra samma sak hemma. Det behövs ingen avancerad planering eller dyra livsmedel. Bara vad du redan har.

Från SVT till TV8 En klassiker vi älskar

Programmet Här är ditt kylskåp började sändas på SVT redan 1992. Det betyder att generationer av svenskar har växt upp med programmet. Folk älskade det för att det var annorlunda. Istället för att följa ett recept fick tittarna se en kock ta tag i det som fanns. Ingen planering. Bara kreativitet och skicklighet (och lite tur, måste man säga). Genom åren blev det en klassiker. En del av vår matkultur. Nu har programmet fått nytt liv med Tareq Taylor som ny programledare, och intresset är större än någonsin.

Tareq Taylor gör magic på din middag

Tareq Taylor är en av Sveriges mest kända kockar. Han hittar på recept. Han gör mat som smakar fantastiskt. Och nu är han värd för den nya säsongen av Här är ditt kylskåp. Han öppnar olika kylskåp. Han tittar på vad som finns. En bit kyckling här. Lite gräslök där. Några rester från igår. Sedan skapar han något helt underbar från det. Hans sätt att arbeta visar att du inte behöver mycket för att laga god mat. Bara fantasi och mod att testa.

Så blir ditt kylskåp en resurs istället för ett gömställe

De flesta av oss kastar mat. Vi köper för mycket. Vi glömmer vad vi har, och sedan blir det gammalt och ut går det. Men programmet lär dig en annan väg. Titta på kylskåpet som en skattkista istället. En halv paprika? Den kan grillos eller hackas i en sås. Gamla potatisar? Gör en frittata eller potatissallad. Rester från kyckling? Perfekt för en stir-fry. När du börjar tänka så här ser du möjligheter överallt.

Minska matsvinnet och bli en hemlig kock

Det är två saker som händer när du lagar mat av det du redan äger. För det första sparar du pengar. Du köper mindre mat. Du slänger mindre mat. Ekonomin blir bättre. För det andra blir du en bättre kock. Du lär dig att jobba med det du har. Du blir kreativ. Du börjar förstå hur smaker fungerar tillsammans. Och ärligt talat, det känns helt underbar att göra något gott av saker som nästan hade hamnat i soporna. Du blir stolt. Du känner dig smart. Det är både miljövänligt och roligt.

Börja ditt eget kylskåps-äventyr idag

Vill du prova själv? Det är lätt att komma igång:

  • Öppna kylskåpet och se vad du hittar. Skapa inte en lista först.
  • Välj tre eller fyra ingredienser som du tror kan passa tillsammans.
  • Experimentera med att mixa dem. En bas av något färskgräs eller kött. Något som ger smak. Något för struktur.
  • Smaka och justera när du går. Lite salt. Lite krydda. Lite citron.
  • Servera och njut av något helt eget som du skapade.

Det första försöket kanske inte blir Michelin-stjärnat. Men det blir mat. Det blir erfarenhet. Och nästa gång blir det bättre.

Det finns ingen hemlig formel. Det finns bara din vilja att testa något nytt, bara att kolla på sitt kylskåp på ett annorlunda sätt. Tareq Taylor gör det i TV. Du kan göra det hemma. Så varför inte börja idag? Öppna kylskåpet. Se vad du hittar. Gör något gott av det. Kanske dela dina egna kylskåpsäventyr någonstans, eller varför inte kolla in den nya säsongen för inspiration? Du vet vad du hittar där. Möjligheter.