Världens lättaste torsk i ugn

Världens lättaste torsk i ugn

Viktor Lindström
Viktor Lindström
11 november 2025

Det var en vanlig tisdagkväll när jag slängde en fryst torsksida i ugnen. Tjugo minuter senare serverade jag en fantastisk middag till min familj. Ingen stress. Ingen brännande lukt från köket. Bara god, enkel mat.

De är helt enkelt världens lättaste recept för en stressad veckodag. Du behöver inte vara proffs för att lyckas torsk är faktiskt nästan omöjlig att förstöra.

Varför torsk är perfekt för nybörjare

Torsk har en mild smak som de flesta gillar. Fisken är inte kryddig eller stark. Den smakar inte "för mycket fisk", helt enkelt.

Det svåraste du kan göra är att övergrädda den. Och ärligt talat även då blir den oftast godkänd. Fryst torsk sparar också både tid och pengar. Du slipper åka till butiken för färsk fisk som ska användas samma dag.

Ett vanligt misstag är att glömma torka fisken innan den går i ugnen. Vattnet gör den helt enkelt vattig istället för mör. En snabb tork med pappershanduk löser det. Ett annat misstag är att inte smaka hur mycket salt som behövs börja lite, du kan alltid lägga till mer (jag glömde detta många gånger förut).

Många barn gillar torsk för att den är mjuk och lätt att käka. Det finns inga små ben som poppar upp överallt.

Från frys till bord steg för steg

Börja med att värma ugnen till 200 grader. Medan den värms upp lägger du torsken på en skärbräda och torkar den noggrant med pappershanduk.

Lägg fisken i en ugnsform. Strö salt och peppar över. Nu kommer det roliga välj din topping:

  • Citron och dill: Skär några skivor citron, strö på färsk dill. Klassiskt och friskt.
  • Gräddsås: Blanda grädde med salt, peppar och senap. Häll över fisken.
  • Bacon: Strimlad bacon över fisken ger den en rökig smak som många älskar.

Sätt in formen i ugnen. Nu väntar du ungefär 15 20 minuter. Här är tricket med ugnstermometern stick in den i mitten av fisken. När den visar 48 grader är torsken perfekt. Saftig, inte torr.

Om du ser att såsen börjar brännas längs kanterna, lägg en bit aluminiumfolie över formen. Bara så. Fortsätt grädda tills fisken är klar.

Smartare val för plånbok och miljö

Fryst fisk minskar matsvinnet hemma på ett stort sätt. Du köper bara det du behöver och lagrar det länge. Ingen mat slängs för att den blev för gammal.

Se efter MSC-märkningen på paketet. De är ett litet märke som visar att fisken är fångad på ett ansvarfullt sätt. Det är enkelt att välja rätt fisk utan att behöva tänka för mycket.

Servera torsken med billig och god mat:

  • Kokt potatis
  • Broccoli från frysen
  • En snabb sallad med olivolja

En portion torsk med potatis och grönsaker kostar nästan ingenting. Och klimatpåverkan per portion är mycket mindre än många andra middagar. Du får mycket mat för pengarna och hjälper miljön samtidigt.

Så det är väl värt ett försök?

Prova det redan idag. Eller ikväll om du hinner. Det spelar ingen roll om första gången inte blir helt perfekt torsk är faktiskt lätt att lära sig.

Missa inte att skriva en kommentar nedan. Vilka är dina favorittillbehör? Gillar du gräddsås eller föredrar du det enkelt med bara citron och dill?