Gör inlagd gurka snabb på bara 1-2-3 dagar

Gör inlagd gurka snabb på bara 1-2-3 dagar

Viktor Lindström
Viktor Lindström
19 december 2025

Vill du veta en super enkel hemlighet? Inlagd gurka tar knappt några minuter att göra hemma. Jag pratar om den klassiska "1-2-3 lagen" som nästan alla svenska familjer älskar. Det är en enkel regel: en del ättika, två delar socker, tre delar vatten. Klart! Ingen krångel, ingen mystik. Det är precis rätt för dig som vill ha något gott snabbt när gäster kommer på middag. Den här metoden passar köttbullar, söndagsstek, grillat allt egentligen. Och det bästa? De tar bara 30 minuter från början till slut.

Så gör du inlagd gurka på mindre än 30 minuter

Det första du gör är att skiva gurkorna. Använd en mandolin om du har en - då blir skivorna riktigt tunna och jämna. Tunna skivor betyder att smakerna träffar gurkan snabbare. Ta en stor skål och lägg gurkskivorna där. Nu börjar det roliga delen.

Här kommer 1-2-3 lagen. Du behöver bara tre ingredienser: en del ättika två delar socker, tre delar vatten. Räkna det själv. En matsked ättika? Då blir det två matskedar socker och tre matskedar vatten. Enkelt, eller hur? Blanda allt i en kastrull och värm det så sockret löser sig. Det tar ungefär två minuter.

Häll lagen över gurkskivorna medan den är varm. Låt den svalnas. Sedan väntar du bara 20-30 minuter. Under den tiden händer något magiskt (ja, jag vet att det låter konstigt, men prova!). Smakerna utvecklas. Gurkorna blir både sura och söta på samma gång.

Ett litet knep: förbereda lagen redan på förmiddagen om du vet att gäster kommer på kvällen. Då behöver du bara lägga i gurkorna när det är dags att servera. Super praktiskt och sparar tid när det stressar innan maten.

Variera smaken efter vad du älskar

Det coolaste med 1-2-3 lagen är att du kan justera den efter vad du gillar. Tycker du det blir för söt? Använd mindre socker nästa gång. Vill du att det ska smaka mer av ättika? Lägg till lite extra. Det är ditt recept, inte mitt.

Örter gör också stor skillnad. Till fisk passar dill perfekt i gurkorna. Till kött kan du prova persilja istället (eller gärna bådadera). Några hela kryddnejlikor eller en skiva ingefära? Testa det och se vad som blir din favorit. Gurkorna håller i kylen upp till en vecka så du kan göra en större sats och äta av den flera gånger.

Tänk på när du serverar inlagd gurka. Till köttbullar och söndagsstek är det klassiskt. Men det passar också utmärkt till grillat på sommaren eller till en enkel fiskrätt. Härligt att ha hemgjort istället för köpt från affären.

Avslutning

Testa receptet nästa gång du har middagsgäster eller bara vill ha något gott på bordet. Hemgjord inlagd gurka slår alltid köpt version. Det smakliga är helt enkelt bättre när du gör det själv. Experimentera lite med sockermängden, prova olika örter, hitta den smak som passar just dig. Det är hälften av glädjen!