Vad ska vi äta idag

Vad ska vi äta idag

Viktor Lindström
Viktor Lindström
20 december 2025

Klockan fem på eftermiddagen. Du öppnar kylskåpet och stirrar in i mörkret. Vad ska vi äta idag? Det är en fråga vi ställer oss hundra gånger om året. Men när du väl börjar tänka på det finns det mycket mer att fundera på än bara vad som smakar gott. Det handlar om din hälsa. Det handlar om plånboken. Och det handlar om planeten vi lever på. Ibland känns det överväldigande. Men faktiskt? Det är enklare än du tror att göra ett bättre val.

Varför äter vi fel och vad säger statistiken?

Låt oss börja med sanningen: så äter de flesta svenskar. Inget att skämmas för (vi är inte superhälsosamma, helt enkelt). Vi äter för lite frukt och grönsaker faktiskt åtta av tio av oss. Nio av tio äter för lite fullkorn. Och sju av tio konsumerar för mycket salt. Vi äter också betydligt för mycket rött kött och chark, särskilt männen. Det låter kanske inte som ett stort problem. Men det är de.

För mycket rött kött ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör det också för typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Samtidigt är köttproduktionen en stor miljöbov. Köttindustrins klimatbelastning är faktiskt större än hela transportsektorn. När vi äter mindre kött och mer växtbaserat då hjälper vi både kroppen och jorden.

Priserna på mat har blivit högre under 2025. Det gör att många familjer funderar mer noga på vad de köper. Det är förståeligt. Men här är en överraskning: att välja mer växtbaserat kan ofta bli billigare än att köpa mycket kött.

Små förändringar som faktiskt gör skillnad

Du behöver inte revolutionera allt imorgon. Börja med idag. Det kan se ut så här: havregryn till frukost istället för bacon. En stor sallad med bönor och fullkornsbröd till lunch. Fisk eller ett vegetariskt alternativ till middag. Och frukt eller nötter som mellanmål. Bara det. Redan då har du gjort mycket bättre val än igår.

Minska köttmängden på tallriken. Inte eliminera bara minska. Fyll istället på med grönsaker, baljväxter och fullkorn. Dessa saker är näringsdensare och ofta billigare (pluspoäng där). Planera dina måltider innan du handlar. Det minskar matsvinn och gör det lättare att köpa rätt saker. Välj svenskt när du kan morötter, potatis och spannmål odlas här. Ekologisk mat när budgeten tillåter det.

Små steg i vardagen skapar stora förändringar över tid. Du är inte perfekt. Du behöver inte heller vara de. Du behöver bara göra ett bättre val än igår.

Nästa gång du öppnar kylskåpet och frågar dig själv "vad ska vi äta idag?" tänk annorlunda. Tänk på vilka ingredienser som faktiskt gör dig frisk. Tänk på vilket val som är snällast mot miljön. Och tänk på att du redan vet svaret. Det finns där inne i kylskåpet, eller på väg till det.