
Världens godaste lax i ugn

Jag minns när min mormor tog fram en laxfilé, några citronklyftor och lite dill. Tjugo minuter senare serverade hon något som helt enkelt var underbart. Det var då jag insåg att lax i ugn inte handlar om avancerad teknik de handlar om att veta vad man gör. Med rätt temperatur, lite tålamod och några få ingredienser skapar du något som överraskar både dig själv och dina matgäster. Det är på riktigt inte komplicerat.
Hur du gör laxen perfekt steg för steg
Börja med att sätta ugnen på 175 200 grader Celsius. Den här temperaturen är helt perfekt eftersom laxen tillagas jämnt utan att bli torr. Lägg din laxfilé på ett bakpapper, helst med skinnsidan nedåt.
Nu kommer det viktiga: tid. En genomsnittlig laxfilé på cirka 150 200 gram behöver omkring 20 25 minuter. Men här är tricket använd en kökstermometer. Du vill att laxens innertemperatur ska nå exakt 56 grader. Det är där gränsen går mellan perfekt och övergrillad. (Jag vet att det låter väldigt precist, men det spelar faktiskt roll.)
Innan laxen in i ugnen: strö salt och peppar på båda sidor. Det låter enkelt, men dessa två saker gör faktiskt underverk. Pressa lite citronklyft över filén. Lägg några dillkvistar direkt på fisken. Färska ingredienser förändrar allt skillnaden mellan okej och briljant skapar de helt enkelt.
Håll ett öga på termometern. När den visar 56 grader tar du ut laxen. Låt den vila två minuter innan servering. Då får den rätt konsistens och saften stannar kvar inuti.
Tillbehör och såser som gör rätten helt fantastisk
Lax behöver följeslagare. Kokt potatis är klassikern de gör allt bättre. Lägg gärna potatis och lax på samma fat för att få en vacker presentation. En frisk grönblandning bredvid bryter av och lyfter rätten. Pressad potatis är också fin, speciellt om du vill att maten ska kännas lite mer festlig.
Men såserna där händer den riktiga magin. Gör en krämig citron- och ostsås genom att blanda vispgrädde med smör, finhackad citronskål och lite riven ost. Det tar ungefär fem minuter. Alternativt: värm vispgrädde tillsammans med en skvätt fiskfond, salt och peppar. Båda görs på en stekpanna medan laxen bakas.
Vilken sås passar bäst? Det beror på vad du älskar. Den citroniga är frisk och lätt. Fiskfondsåsen är rikare och värmer kroppen. Experimentera prova att lägga till färska örter som persilja eller gräslök. (Min favorit är faktiskt en blandning av båda.) Din egna favoritsås är bara ett par försök bort.
Avslutning
Prova detta recept redan denna vecka. Lax är både prisvärd och långt ifrån komplicerad när du väl vet hur. Det enda du behöver är ett par bra ingredienser och tjugo minuter.
Hur gick det? Jag vill gärna höra om din lax blev perfekt eller om du hittat något knep jag inte nämnt. Skriv gärna i kommentarerna vad som fungerar för dig. Vilken sås blir din favorit? Vilka grönsaker lägger du till? Din erfarenhet kan inspirera någon annan att försöka.
